Erp

Samenwerking Versterkt!

Erp

De term erp wordt steeds vaker gehoord binnen het bedrijfsleven. Het is een afkorting voor Enterprise Resource Planning, een systeem waar in diverse bedrijfsprocessen verwerkt kunnen worden. De reden dat meer bedrijven zich hiermee bezig houden is dat veel huidige systemen aan vernieuwing toe zijn. Wanneer ondernemers op zoek gaan naar een nieuw systeem, dan komen ze erachter dat de integratie van meerdere systemen een uitkomst is. Op dat moment begint de vormgeving van een applicatie waarin meerdere bedrijfsprocessen geïntegreerd worden. Dit wordt een hele klus en daarom is het verstandig hier een specialist bij te halen. Via de website erp-selectie.nl vindt u meerdere bedrijven die ervaren zijn in het samenstellen van een bedrijfssysteem waar de hele organisatie in kan werken. Niet alleen weten zij het ICT-gedeelte vorm te geven, maar zij weten de organisatie ook te begeleiden in de samenwerking. Het vormgeven van dit systeem vereist namelijk diverse overleggen waarbij goed geluisterd wordt naar de wensen en behoeften van de gebruikers. Hierbij krijgt u te maken met verschillende afdelingen die een systeem weer anders gebruiken en die weer andere informatie nodig hebben. De implementatie van erp kost veel tijd en energie, maar uiteindelijk staat er een systeem die nog jaren mee kan en efficiënter werkt.

Erp voor de hele organisatie

Naast dat erp ervoor zorgt dat er maar met een systeem gewerkt hoeft te worden, zorgt het ook voor meer samenwerking binnen de organisatie. Dit begint al bij het vormgeven zelf. Er moeten meerdere afdelingen samenkomen om te inventariseren wat voor soort systeem er moet komen, om alles nog beter en efficiënter uit te voeren. Zo kunnen de volgende modules erin verwerkt worden:

  • Financiële administratie
  • Inkoop
  • Voorraadbeheer
  • Planning

De bovenstaande modules zijn gebaseerd op een standaard productiebedrijf. Er bestaan ook organisaties die voornamelijk diensten verlenen en op projectniveau werken. Voor deze bedrijven kan ook een projectmodule geïnstalleerd worden in de erp. De modules kunnen met elkaar in verbinding staan, zodat de voortgang van meerdere administraties inzichtelijk worden voor personen. Wat voorheen meerdere e-mails en tijd kostte, is nu eenvoudig in een systeem te vinden. Het is ook mogelijk om gebruikers te autoriseren om toegang te hebben tot een database in een systeem. Zo kan niet iedereen alle gegevens zien, maar wel een selecte groep personen of een deel van een administratie. Dat is het voordeel van erp, het kan ingericht worden zoals uitkomt voor een organisatie. Om dit optimaal te doen is goed overleg nodig waar een specialist ook bij zit.

Een grote investering

Hoewel het uiteindelijk een groot voordeel is voor een organisatie, vraagt het installeren van een erp systeem heel veel van een organisatie. Ook als kostenpost. Toch is het de moeite waard, omdat een bedrijf hier op lange termijn veel baat bij gaat hebben. Maar dan moet het systeem wel goed ingericht zijn. Des te meer redenen om een bedrijf in te schakelen die weet hoe dit vorm te geven en te adviseren in het samenstellen van de applicatie. Inmiddels zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van erp en er bestaan heel veel mogelijkheden. Hoewel uw bedrijf knappe ICT-ers in dienst heeft en veel andere professionals die een idee hebben waar de erp aan moet voldoen, heeft een echte specialist er nog meer verstand van. Naast de huidige kennis over de mogelijkheden, weet hij of zij ook welke mogelijkheden in de toekomst er zijn of waar een systeem in de toekomst ook aan moet voldoen. Het kostenplaatje is daarom nooit eenduidig. Dit is afhankelijk van de organisatie waarvoor het ontwikkeld wordt en de bedrijfsprocessen die erin verwerkt moeten worden.

Lees meer…