Riool ontstoppen en schoonmaken

Samenwerking Versterkt!

Riool ontstoppen en schoonmaken

Een verstopt riool is een bijzonder vervelend probleem in en om het huis. Er is een aantal dingen die u zelf kunt proberen om het probleem te verhelpen. Een riool ontstoppen is vaak een vies klusje maar kan wel vrij snel verholpen worden als het probleem niet te groot is. U kunt bijvoorbeeld proberen: 

  • Het object dat de verstopping veroorzaakt te verwijderen
  • Een ontstopper te gebruiken
  • Een chemisch middel in de afvoer te gieten en na te spoelen
  • Het leidingwerk los te halen en te reinigen 

Dit is echter alleen mogelijk als het leidingwerk of de verstopping goed bereikbaar is. Bevindt de verstopping zich dieper in het riool, dan zult u meestal niet zelf in staat zijn het riool te ontstoppen. Hiervoor kunt u dan een professioneel ontstoppingsbedrijf inhuren. Als het gemeentelijk riool de boosdoener is zal de gemeente dit voor u op moeten lossen. Dan kunt u de gemeente bellen en vragen of er direct iemand naar de riolering komt kijken. Ongedierte kan vervelende verstoppingen veroorzaken die doorwerken in het leidingwerk in uw woning. Ook hiervoor is een tijdige oplossing de beste manier om erger te voorkomen. In alle gevallen zal de gemeente het riool ontstoppen en schoonmaken.

Kosten riool ontstoppen

Bekende bedrijven rekenen vaak een starttarief voor het eerste half uur dat een professional bij u langskomt. Als het probleem zo hardnekkig is dat het niet binnen een half uur verholpen kan zijn wordt er per extra vijf of vijftien minuten een extra bedrag gerekend. Het voordeel van iemand inhuren is wel dat u niet zelf het riool ontstoppen voor uw rekening hoeft te nemen. Daarvoor betaalt u echter wel een bepaald bedrag. U kunt het beste online een aantal goed aangeschreven bedrijven vergelijken als u uw riool ontstoppen laten wil. Het is eventueel ook mogelijk een handige kennis in te schakelen om uw riool te ontstoppen. Als die niet voorhanden is zijn er in elke regio in Nederland bedrijven die u kunnen helpen. Ook een loodgieter kan uitkomst bieden bij rioolproblemen. De kosten kunnen oplopen tot enkele tientjes tot honderden euro’s, maar helaas hebt u vaak geen keuze. Een rioleringsprobleem beïnvloedt vroeg of laat toch het woongenot of belemmert uw bedrijf zaken te doen door een onaangename geur of verminderde functie van het riool. De kosten die u maakt zijn het dus bijna altijd waard. Uiteraard is het aan te raden wel voor een ontstoppingsbedrijf te kiezen dat scherpe tarieven hanteert. 

Een verstopt riool voorkomen

In plaats van een riool ontstoppen kunt u veel beter zorgen dat dit in de eerste plaats niet nodig is. Door geen vreemde objecten door de wc te spoelen of geen vettige middelen door de afvoer te spoelen kunt u al veel ellende voorkomen. Als u vermoedt dat uw afvoer slecht functioneert kunt u ter voorkoming van erger ook een chemische oplosser gebruiken om de leidingen goed door te spoelen. Wilt u liever geen chemicaliën gebruiken? Soda met warm water is een goede oplossing voor een gemiddelde verstopping. Het riool ontstoppen bij goed onderhoud is dan niet nodig, omdat u echt hardnekkige verstoppingen voorkomt. Kleine kinderen kunnen per ongeluk hun speelgoed in de afvoer laten vallen. Dat geldt met name voor klein speelgoed in de badkuip. Daarom is het handig ter voorkoming van het riool ontstoppen, een goede stop te gebruiken in de badkamer en keuken. Ook een zeefje in de gootsteen voorkomt de opbouw van vuil in de leidingen. Zo zijn er nog meer tips en trucs om verstopping te voorkomen. Hiervoor kunt u zich laten informeren door uw loodgieter of ontstoppingsdienst. Bekijk nu de website van RioolProbleem kwijt